Магазин за диатични и диабетични храни

Малък бизнес - Магазин за диатични и диабетични храни в Ихтиман
дата: 04.06.2007 г., автор:Валерия Чанкова

Към кого да се обърнете, ако нямате никакъв доход, но искате да започнете собствен малък бизнес? Една предприемчива жена от Ихтиман е намерила пари за своя бизнес, въпреки че нито една банка не е отворила вратите си за нейната идея.

Вече няколко години Анета Янакиева отваря рано сутрин своето магазинче за диетични и диабетични храни в Ихтиман. Тя и съпругът й започнали от нулата със заем от един от фондовете за микрокредитиране, известни у нас още като популярни каси. Научила за фонда от съученичка и решила да опита след като нито една банка не обърнала внимание на нейната идея за малък бизнес.

Анета Янакиева: ”Вече бях стигнала едва ли не до отчаяние, че нищо няма да можем да започнем”.

Вие и съпругът ви с какъв доход бяхте?

Анета: ”Точно по това време бяхме безработни и двамата, така че точно с никакъв”.

Кредитните инспектори обяснили на семейство Янакиеви, че за да получат 5000 лева, с които ще отворят магазинчето, трябва да ипотекират къщата по данъчна оценка. Леля Анета подала молба за кредита, както и удостоверение за актуалното състояние на фирмата си, копие от нотариалния акт на жилището, декларация, че не дължи данъци на държавата, както и че не е осъдена. Предприемчивата жена написала дори проект за идеята си за бизнеса с диабетични стоки. И така няколко месеца по-късно от голи стени и разхвърляни тухли, гаражът се превърнал в хранителен магазин, в който Янакиеви днес посрещат клиенти.

Всеки, който има малък доход или пък никакъв, но иска да започне свой дребен бизнес може да се обърне към фондовете за микроредитиране. Повечето от тях имат добре развита мрежа в цялата страна, а по-големите са обединени в Български алианс за микрофинансиране. Фондовете не само отпускат средства, но и помагат със съвети как малкия бизнес да върви по-добре. Лихвите са около 10 процента и ако например изтеглите 10 000 лева за три години, месечната вноска ще бъде от 300 до 400 лева. За кредитите до 3000 лева са необходими поръчители, а за тези над 5000 - ипотека на имот.

Какво ще се случи, ако не можете да изплатите заема си?

Анета: ”Ами, няма такова нещо, не може да се изплати заема. Заемът винаги се изплаща. Значи, аз съм имала случаи, когато съм забавяла вноските. Наложи се например витрина се счупи, фризер се счупи, нали все пак това са уреди. Обаждам се, че ще забавя вноските, проблем няма”.

Магазинчето на леля Анета вече е започнало да й връща инвестицията. До края на другата година тя ще успее да изплати и втория си заем от микрофонда.

Източник - БТВ Репортажи

Обратно в Ихтиман

Хари Потър Фен сайт (Реклама)





{START_COUNTER}